Zamrożone kartacze wrzucić do takiej ilości wrzącej, lekko osolonej wody, aby po wypłynięciu zmieściły się w jednej warstwie. Po wrzuceniu delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować około 15 min. na małym ogniu. Nie dopuścić do gwałtownego wrzenia wody. Ugotowane kartacze wyjąć na talerz. Przed podaniem można polać tłuszczem z podsmażoną cebulką z boczkiem
Składniki:
płatki ziemniaczane, mąka ziemniaczana, woda, nadzienie 20% (mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka, mięso wieprzowe 7%, skórki wieprzowe, mięso wołowe 4,5%, kasza manna (z pszenicy), błonnik pszenny, grys ziemniaczany, marchew, przyprawa uniwersalna w proszku (sól, warzywa suszone w różnych proporcjach (w tym seler) wzmacniacze smaku, E621, glukoza, hydrolizat białka sojowego, barwnik – ryboflawina, olej rzepakowy), przyprawa uniwersalna w płynie (woda, sól, wzmacniacze smaku: E621, rybonukleotydy sodu, ocet, glukoza, barwnik E150D, ekstrakt drożdżowy, aromat), sól, pieprz, majeranek
Wartość energetyczna (100 g) | 587 KJ 139 kcal |
Tłuszcz | 2,3 g |
w tym kwasy tł. nasycone | <0,9 g |
Węglowodany | 27 g |
w tym cukry | 2,2 g |
Błonnik | 2,7 g |
Białko | 26,9 g |
Sól | 1,83 g |
Pyzy z mięsem:
Zamrożone pyzy wrzucić do takiej ilości wrzącej, lekko osolonej wody, aby po wypłynięciu zmieściły się w jednej warstwie. Po wrzuceniu delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować około 12 min. na małym ogniu. Nie dopuścić do gwałtownego wrzenia wody. Ugotowane pyzy wyjąć na talerz. Przed podaniem można polać tłuszczem z podsmażoną cebulką z boczkiem.
Składniki:
płatki ziemniaczane, mąka ziemniaczana, woda, nadzienie 20% (mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka, mięso wieprzowe 7%, skórki wieprzowe, mięso wołowe 4,5%, kasza manna (z pszenicy), błonnik pszenny, grys ziemniaczany, marchew, przyprawa uniwersalna w proszku (sól, warzywa suszone w różnych proporcjach (w tym seler) wzmacniacze smaku, E621, glukoza, hydrolizat białka sojowego, barwnik – ryboflawina, olej rzepakowy), przyprawa uniwersalna w płynie (woda, sól, wzmacniacze smaku: E621, rybonukleotydy sodu, ocet, glukoza, barwnik E150D, ekstrakt drożdżowy, aromat), sól, pieprz, majeranek.
Wartość energetyczna (100 g) | 587 KJ 139 kcal |
Tłuszcz | 2,3 g |
w tym kwasy tł. nasycone | <0,9 g |
Węglowodany | 27 g |
w tym cukry | 2,2 g |
Błonnik | 2,7 g |
Białko | 26,9 g |
Sól | 1,83 g |
Kluski Śląskie:
Zamrożone kluski wrzucić do takiej ilości wrzącej, lekko osolonej wody, aby po wypłynięciu zmieściły się w jednej warstwie. Po wrzuceniu delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować około 8 min. na małym ogniu.Nie dopuścić do gwałtownego wrzenia wody. Osączyć i wyjąć na talerz. Stosować jako dodatek do potraw lub jako samodzielne danie
Składniki:
płatki ziemniaczane 47%, mąka ziemniaczana 47%, grys ziemniaczany 6%, sól.
Wartość energetyczna (100 g) | 587 KJ 139 kcal |
Nasycone kwasy tł. | <0,1 |
Jednonienasycone kwasy tł. | <0,1 |
Wielonienasycone kwasy tł. | <0,1 |
Zawartość – metoda wagowa | 1,6 g |
Zawartość ogółem | 30 g |
Zawartość przyswajalnych | 28 g |
Azot | 1,8 g |
Błonnik pokarmowy | 1,6 g |
Cukry ( ogółem ) | 0,7 g |
Sód | 0,18 g |
Pierogi z nadzieniem mięsnym:
Zamrożone pierogi wrzucić do takiej ilości wrzącej lekko osolonej wody, aby po wypłynięciu zmieściły się w jednej warstwie. Delikatnie przemieszać, żeby nie przywarły do dna, od momentu wypłynięcia gotować 5 minut. Pierogi można podawać z podduszoną cebulką i boczkiem.
Składniki:
Ciasto: mąka pszenna, woda, olej, sól. Nadzienie: (nie mniej niż 15%) mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka, mięso wieprzowe, mięso wołowe, kasza manna, błonnik pszenny, sól, marchew, cebula, przyprawa uniwersalna w proszku (sól, warzywa suszone w różnych proporcjach (w tym seler) wzmacniacze smaku, E621, glukoza, hydrolizat białka sojowego, barwnik – ryboflawina, olej rzepakowy), przyprawa uniwersalna w płynie (woda, sól, wzmacniacze smaku: E621, rybonukleotydy sodu, ocet, glukoza, barwnik E150D, ekstrakt drożdżowy, aromat), majeranek, pieprz
Wartość energetyczna (100 g) | 1067 KJ 254 kcal |
Nasycone kwasy tł. | 3.8 g |
Jednonienasycone kwasy tł. | 4,8 g |
Wielonienasycone kwasy tł. | 2,5 g |
Zawartość – metoda wagowa | 11 g |
Zawartość węglowodanów | 29 g |
Azot | 9,1 g |
Sól | 1,1 g |
Cukry ( ogółem ) | 6,2 g |
Pierogi z kapustą i grzybami:
Zamrożone pierogi wrzucić do około 2l wrzącej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia gotować około 7 minut. Po wyjęciu z wody proponujemy podawać okraszone
podsmażoną cebulką
Składniki:
mąka pszenna, kapusta kiszona, pieczarki, cebula, olej, sól, pieprz.
Wartość energetyczna (100 g) | 742 KJ 175 kcal |
Nasycone kwasy tł. | <0,1 |
Jednonienasycone kwasy tł. | <0,1 |
Wielonienasycone kwasy tł. | <0,1 |
Zawartość – metoda wagowa | < 1,0 |
Zawartość węglowodanów | 37 g |
Azot | 5,0 g |
Sól | 1,2 g |
Błonnik pokarmowy | 1,6 g |
Cukry ( ogółem ) | 8,5 g |
Pyzy ziemniaczane:
Zamrożone pyzy wrzucić do takiej ilości wrzącej, osolonej wody, aby po wypłynięciu zmieściły się w jednej warstwie. Od momentu wypłynięcia gotować około 10 minut. Po wyjęciu z wody proponujemy podawać okraszone podsmażoną cebulką.
Składniki:
płatki ziemniaczane, skrobia ziemniaczana, grys ziemniaczany, sól.
Wartość energetyczna (100 g) | 587 KJ 139 kcal |
Nasycone kwasy tł. | <0,1 |
Jednonienasycone kwasy tł. | <0,1 |
Wielonienasycone kwasy tł. | <0,1 |
Zawartość – metoda wagowa | 1,6 g |
Zawartość ogółem | 30 g |
Zawartość przyswajalnych | 28 g |
Azot | 1,8 g |
Błonnik pokarmowy | 1,6 g |
Cukry ( ogółem ) | 0,7 g |
Sód | 0,18 g |
Pierogi ruskie
Zamrożone pierogi wrzucić do takiej ilości wrzącej, osolonej wody, aby po wypłynięciu zmieściły się w jednej warstwie. Od momentu wypłynięcia gotować około 10 minut. Nie dopuścić do gwałtownego wrzenia wody.
Po wyjęciu z wody proponujemy podawać okraszone podsmażoną cebulką
Składniki:
płatki ziemniaczane, mąka pszenna, twaróg, cebula, olej, sól, pieprz
Kartacze z mięsem i pieczarkami
Zamrożone kartacze wrzucić do takiej ilości wrzącej, lekko osolonej wody, aby po wypłynięciu zmieściły się w jednej warstwie. Po wrzuceniu delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować około 15 min. na małym ogniu. Nie dopuścić do gwałtownego wrzenia wody. Ugotowane kartacze wyjąć na talerz.
Przed podaniem można polać tłuszczem z podsmażoną cebulką z boczkiem
Składniki:
płatki ziemniaczane, mąka ziemniaczana, woda, nadzienie 20 % ( mięso oddzielone mechaniczne z kurczaka, pieczarki, mięso wieprzowe 7%, skórki wieprzowe, mięso wołowe 4,5 %, kasza manna ( z pszenicy ), błonnik pszenny, grys ziemniaczany, marchew, przyprawa uniwersalna w proszku ( sól, warzywa suszone w różnych proporcjach ( w tym seler ) wzmacniacze smaku, E621, glukoza, hydrolizat białka sojowego, barwnik, ryboflawina, olej rzepakowy) przyprawa uniwersalna w płynie ( woda, sól, wzmacniacze smaku: E621, rybonukleotydy sodu, ocet, glukoza, barwnik E150D, ekstrakt drożdżowy, aromat ) sól, pieprz, majeranek )
Pierogi z serem
Zamrożone pierogi wrzucić do takiej ilości wrzącej, osolonej wody, aby po wypłynięciu zmieściły się w jednej warstwie. Delikatnie przemieszać, żeby nie przywarły do dna, od momentu wypłynięcia gotować 5 minut na małym ogniu. Pierogi można podawać polane jogurtem.
Składniki:
ciasto, mąka pszenna, woda, olej, sól.
Nadzienie: twaróg 90%, cukier, aromat.
Zawartość nadzienia nie mniej niż 15%
Wartość energetyczna (100 g) | 857 KJ 202 kcal |
tłuszcz | 2,4 g |
w tym kwasy tł. nasycone | <1,1 g |
węglowodany | 38 g |
w tym cukry | 11 g |
białka | 7,3 g |
sól | 0,28 g |